• Myself…

    zieaddin adalah gabungan nama antara nama depan ibu & nama akhir ayah (ADibah & KamarulDIN), jadilah ADDIN, zie adalah nama panggilanku yang agak "familiar" :) Dalam bahasa arab "zie addin" bermaksud yang "mempunyai agama"... insyaAllah..agama itulah yang penting... addin di sisi Allah hanyalah ISLAM...maka "laluan ini"lah yakni ISLAM yang menjadi pilihanku untuk selamanya...

  • AbayaSouq.com

  • Archives

  • Almarhumah Zainab al-Ghazali

  • YB Pn Hjh Siti Zailah Mohd Yusoff

  • YB Pn Hjh Wan Ubaidah Omar

  • Pn Hjh Mumtaz Md Nawi

  • Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail

  • Benazir Bhutto

  • Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz

Penatnya menjadi seorang wartawan…

trip-to-cakrawala_0052

Baruku tahu betapa letih dan penatnyerr bila memegang “title” seorang wartawan…jangan mimpi nak duduk “selesa”….mmm…aku dapat rasa setelah beberapa kali turun ke “medan”…. berkejaran ke sana ke sini untuk dapatkan berita-berita terkini…dihimpit oleh jurugambar-jurugambar berbadan besar lagi tinggi, bersama kamera yang canggih-canggih belaka, masing-masing berebut untuk mendapatkan gambar & poss yang terbaik, termasuklah aku…of course kamera besar-besar & canggih….diorang siapa….wartawan profesional….kita ni siapa, pakai yang digital biasa aje…mmm…tapi aku tak kisah..yang penting adalah kat sini pengalaman…. Pengalaman turun ke tiga tempat pengundian amat bermakna buatku… Setelah penat berkejar-kejaran ke sana ke mari….balik pula terus mengadap laptop untuk tulis berita…..otak mula ligat menyusun ayat-ayat….ayat-ayat yang membolehkan pembaca faham dan jelas akan situasi sebenar….berusaha untuk buat yang terbaik dan semestinyalah berita yang disampaikan itu adalah fakta atau statement yang benar lagi sahih…. mmm…akhirnya beberapa berita dapat aku publish…🙂 alhamdulillah agak berjayalah jugak kalau nak gelarkan diri sebagai wartawan tu…hehe…ada pengalaman….sesungguhnya pengalaman itu sangat penting dan manis… alhamdulillah, aku sangat bersyukur kerana berpeluang untuk merasainya…

DSC01081

Bersama isteri calon Permatang Pasir pada masa tu kak Timah…sekarang dah jadi isteri wakil rakyat…Tahniah..

PIC_0752

Bertugas di Manek Urai…sampai tersangkut-sangkut kain & tercucuk-cucuk dekat kawat ni…gara-gara nak dapatkan gambar yang cantik…

DSC03445

last…berjaya jugak snap gambar cantik…dapat poss yang baik…betul-betul Tok Guru lalu depan mata…

DSC03711

sempat bergambar dengan Dr Lo’ Lo’ sebelum balik untuk sambung kerja-kerja seterusnya…

DSC04318

Di bilik Press Conference…

DSC04451

selepas pengumuman Abe Uji (YB Manek Urai) menang…waktu inilah…aku dihimpit sampai nak sesak nafas dihimpit oleh wartawan berita dan jurugambar lain, masing-masing berebut untuk dapatkan pandangan/maklumat terkini serta snap gambar terbaik…huhu…alhamdulillah sempat keluar cepat-cepat daripada himpitan tu..

DSC01287

walaupun penat bertugas…senyuman tetap & sentiasa terukir… hati tetap seronok….”tak pernah serik” dengan kerja yang dibuat… insyaAllah ada nilai di sisiNYA…

Untuk kali terakhir coretan ini, terima kasih tak terhingga kepada “shifu” ku, Kak Intan yang banyak memberi tunjuk ajar kepadaku…serta tak dilupakan kepada sahabat-sahabat yang banyak membantu….aku rindu untuk bersama kalian lagi…insyaAllah aku takkan serik untuk melalui “jalan-jalan” itu… Terima kasih semua…

DSC01275



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: